Cirokmag - A kevésbé ismert gluténmentes gabona
A cirok az egészségtudatos konyha egyik meghatározó alapanyaga lehet, és nem csak azért, mert gluténmentes. A világ ötödik leggyakrabban termesztett, ősi gabonája.
A cirok (sorghum) egy hazánkban táplálkozási célra hagyományosan ritkán felhasznált gabonanövény magas tápértékkel és fehérje-tartalommal.
Élettani hatásai
Igen gazdag élelmi rostokban, fehérjében és vasban, valamint antioxidánsokban, melyek közül kiemelkedő E-vitamintartalma. Keményítő- és fehérjetartalmát a szervezet lassabban dolgozza fel (lassabban szívódik fel), tehát kevésbé terheli meg szervezetünket, így fogyókúrázók is beiktathatják étrendjükbe a szénhidrát tartalmát figyelembe véve.
Megerősödhetnek tőle a kisgyerekek, és várandós anyukáknak is gyakran ajánlják. Idegrendszeri problémák esetén ajánlott, állítólag lassítja az öregedést. Erősíti az immunrendszert, hiszen tele van ásványi anyagokkal. Megszépíti hajunkat és megerősíti a körmünket is. A fogak erősebbek lesznek tőle, a zománcra is jótékony hatással van.
Könnyen emészthető, glikémiás indexe 48. Magas, vízben oldódó rosttartalma segít eltávolítani a letapadt salakot a belekből, ezért fogyasztása böjtöléskor is ajánlott.
A cirok tápanyagtartalom (100g):
Energia: 339 kcal
Fehérje: 11,3 g
Zsír: 3,3 g
Szénhirát: 74,6 g
Megtalálható: lisztként, tésztaként illetve puffasztott formában.
http://bioharmony.hu/glutenmentes-lisztek/eden-premium-cirokliszt-250g
http://bioharmony.hu/glutenmentes-tesztak/eden-premium-cirokteszta-spagetti-200g
http://bioharmony.hu/glutenmentes-muzlik/eden-premium-puffasztott-cirok-mez-fahej-80g
Forrás: edenpremium.hu, kaloriaguru.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése