2015. április 27., hétfő

Fókuszban a Chia Mag - Bioharmony.hu

http://bioharmony.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=361%3Achia-mag&catid=43%3Aegeszseg-cikkek&Itemid=137

Chia Mag - Nem csak Omega-3 forrás

A Chia mag Mexikóból, Közép-és Dél-Amerikából származik. Mint szupertáplálék már régóta hódít az egészség piacán, azonban már a maják idején is ismert volt. A mexikói népgyógyászatban úgy tartják, hogy egy teáskanál chia mag elegendő tápanyagot biztosít a nap folyamán.   

De miért illeti meg a „szupertáplálék” kifejezés? 

Összehasonlítva számos más táplálékkal a chia mag tápanyag összetétele kiemelkedő:  Jelentős a fehérje-, vitamin-, élelmi rost-, és antioxidáns tartalma. Szénhidrát-tartalma kisebb, mint a gabonaféléké (búza, rizs, árpa, zab és kukorica). Kétszer annyi vasat tartalmaz, mint a többi magfélék, és gabonafélék. Igen gazdag omega-3-zsírsavakban, 25-30% a kivonható olajtartalma, benne az alfa-linolénsavval. Kalcium tartalma ötször annyi, mint a tejnek, és bórt is tartalmaz, ami a kalcium felszívódásáért felelős.  Kálium tartalma kétszer annyi, mint a banáné.  Háromszor annyi antioxidáns tartalmával letaszítja az áfonyát az egészség trónjáról. A lenmaggal ellentétben egyértelműen hosszabb ideig eltartható.  Tápanyagtartalom, íz és illat veszteség nélkül is 4-5 évig tárolható. 

A modern táplálkozással (is) kapcsolatos betegségekben, mint elhízás, cukorbetegség és magas koleszterin-szint, a chia-mag fogyasztása jótékony hatással bír, összetétele miatt. Természetes alkotóanyagainak köszönhetően növeli az állóképességet, gyorsítja az anyagcserét, ezáltal segít a testsúly csökkentésében.

Hosszan tartó energiát biztosít, valamint megkönnyíti az emésztést is.  Az étkezés részeként pozitívan hat a vércukorszintre. Egyfajta „gátként” szolgál a felvett szénhidrátok és az emésztőenzimek között, így lassítja a szénhidrátok cukorrá alakulását. Ezáltal a táplálékból nyert energia lassabban szabadul fel testünkben. Lehetővé téve egy hosszabb kitarthatóságot. Ez a hatás nem csak a sportolók számára lehet érdekes, de a cukorbetegségben szenvedők számára is. 

Ha fogyasztás előtt vízbe áztatjuk a chia magocskákat, a folyadék nagy mennyiségét magába szívja, ezáltal a test vízháztartását helyesen szinten tartja, különösen erőkifejtésnél. anélkül, hogy megterhelné a gyomrot. 10 perc alatt a vízzel feltelt chia magok 9-12 szeresére növelik térfogatukat és mint egy „emésztésseprű” végigsöpri a a gyomor-bél szakaszát. Az oldódó rostoknak köszönhetően támogatja a lerakódások fellazítását, és szabályozza az emésztést. 

Egy további előnye a többi fehérjében gazdag gabonával szemben, hogy gluténmentes. Így aki glutén érzékenységben szenved, annak is kitűnő alternatíva. Számos meglévő betegségben is hasznos a fogyasztása, de a megelőzésben is kiválóan alkalmazható.

A következő panaszokra érdemes kipróbálni a chia magot: 

  • sebgyógyulás
  • ízületi fájdalom
  • cukorbetegség
  • súlycsökkentés
  • irritábilis bél szindróma
  • lisztérzékenység
  • pajzsmirigy betegségek
  • koleszterinszint csökkentésére
  • gyomorégés


Hogyan fogyasztható?

Joghurthoz, müzlihez, tejtermékekhez, levesekhez, salátákhoz, öntetekhez, süteményekhez egyaránt hozzáadható, nem változtat azok eredeti ízén.

Két éve az EU befogadta, mint "új tápanyagot", és hozzájárult, hogy kenyérárukban 5%-ot elérhet a chia-mag tartalom.

Forrás: zentrum-der-gesundheit.de/chia-samen; egeszsegkalauz.hu/gyogynovenyek/gyogynovenyek-a-chia-mag-107976

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése