Chia Mag - Nem csak Omega-3 forrás
A Chia mag Mexikóból, Közép-és Dél-Amerikából származik. Mint szupertáplálék már régóta hódít az egészség piacán, azonban már a maják idején is ismert volt. A mexikói népgyógyászatban úgy tartják, hogy egy teáskanál chia mag elegendő tápanyagot biztosít a nap folyamán.
De miért illeti meg a „szupertáplálék” kifejezés?
Összehasonlítva számos más táplálékkal a chia mag tápanyag összetétele kiemelkedő: Jelentős a fehérje-, vitamin-, élelmi rost-, és antioxidáns tartalma. Szénhidrát-tartalma kisebb, mint a gabonaféléké (búza, rizs, árpa, zab és kukorica). Kétszer annyi vasat tartalmaz, mint a többi magfélék, és gabonafélék. Igen gazdag omega-3-zsírsavakban, 25-30% a kivonható olajtartalma, benne az alfa-linolénsavval. Kalcium tartalma ötször annyi, mint a tejnek, és bórt is tartalmaz, ami a kalcium felszívódásáért felelős. Kálium tartalma kétszer annyi, mint a banáné. Háromszor annyi antioxidáns tartalmával letaszítja az áfonyát az egészség trónjáról. A lenmaggal ellentétben egyértelműen hosszabb ideig eltartható. Tápanyagtartalom, íz és illat veszteség nélkül is 4-5 évig tárolható.
A modern táplálkozással (is) kapcsolatos betegségekben, mint elhízás, cukorbetegség és magas koleszterin-szint, a chia-mag fogyasztása jótékony hatással bír, összetétele miatt. Természetes alkotóanyagainak köszönhetően növeli az állóképességet, gyorsítja az anyagcserét, ezáltal segít a testsúly csökkentésében.
Hosszan tartó energiát biztosít, valamint megkönnyíti az emésztést is. Az étkezés részeként pozitívan hat a vércukorszintre. Egyfajta „gátként” szolgál a felvett szénhidrátok és az emésztőenzimek között, így lassítja a szénhidrátok cukorrá alakulását. Ezáltal a táplálékból nyert energia lassabban szabadul fel testünkben. Lehetővé téve egy hosszabb kitarthatóságot. Ez a hatás nem csak a sportolók számára lehet érdekes, de a cukorbetegségben szenvedők számára is.
Ha fogyasztás előtt vízbe áztatjuk a chia magocskákat, a folyadék nagy mennyiségét magába szívja, ezáltal a test vízháztartását helyesen szinten tartja, különösen erőkifejtésnél. anélkül, hogy megterhelné a gyomrot. 10 perc alatt a vízzel feltelt chia magok 9-12 szeresére növelik térfogatukat és mint egy „emésztésseprű” végigsöpri a a gyomor-bél szakaszát. Az oldódó rostoknak köszönhetően támogatja a lerakódások fellazítását, és szabályozza az emésztést.
Egy további előnye a többi fehérjében gazdag gabonával szemben, hogy gluténmentes. Így aki glutén érzékenységben szenved, annak is kitűnő alternatíva. Számos meglévő betegségben is hasznos a fogyasztása, de a megelőzésben is kiválóan alkalmazható.
A következő panaszokra érdemes kipróbálni a chia magot:
- sebgyógyulás
- ízületi fájdalom
- cukorbetegség
- súlycsökkentés
- irritábilis bél szindróma
- lisztérzékenység
- pajzsmirigy betegségek
- koleszterinszint csökkentésére
- gyomorégés
Hogyan fogyasztható?
Joghurthoz, müzlihez, tejtermékekhez, levesekhez, salátákhoz, öntetekhez, süteményekhez egyaránt hozzáadható, nem változtat azok eredeti ízén.
Két éve az EU befogadta, mint "új tápanyagot", és hozzájárult, hogy kenyérárukban 5%-ot elérhet a chia-mag tartalom.
Forrás: zentrum-der-gesundheit.de/chia-samen; egeszsegkalauz.hu/gyogynovenyek/gyogynovenyek-a-chia-mag-107976
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése