http://bioharmony.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=356:sult-husveti-sonka&catid=19:foetelek&Itemid=138
Sült Húsvéti Sonka
Hozzávalók 6-8 személyre:
3 vöröshagyma
300 g sárgarépa
3 kg sózott sertés sonka (kéreggel)
1 evőkanál egész fekete bors
1 teáskanál só
3 babérlevél
100 g méz
3-4 evőkanál szójaszósz
50 g enyhén csípős mustár
75 g szemcsés mustár
5 g kukoricakeményítő
4-5 szár petrezselyem
Elkészítés:
A hagymákat meghámozzuk, majd negyedeljük. A sárgarépákat meghámozzuk, megmossuk, és darabokra vágjuk. A húst megmossuk, egy nagy edénybe helyezzük, feltöltjük vízzel, hogy a húst teljesen ellepje. A sárgarépát, a hagymát, az egész fekete borst és a babérleveleket hozzáadjuk. Lefedve gyenge lángon 3 – 3,5 órán át főzzük.
A főzés után a sonkát kivesszük a zöldséges léből, lecsöpögtetjük. Egy sütőrácsra helyezzük, és negyed óráig állni hagyjuk.
A zöldséges sonka léből 400 ml-t kimérünk, és hozzáadjuk a mézet, a szójaszószt és a mustárt. A kérgét levágjuk a sonkának, majd a szósz felével megkenjük. Előmelegített sütőben 175 °C-on (légkeveréses: 150 °C, gázlángnál 2-es fokozat) kb. 30 percig sütjük a sütőrácson. A sütő rács alá egy edényt helyezünk, hogy a lecsöpögött szószt összegyűjtsük. A sütési idő felénél a maradék szószt eloszlatjuk a húson.
A sütési idő után kivesszük a sültet a rácsról és melegen tartjuk. A sonkáról lecsöpögött szószt egy edénybe helyezzük, 3-4 perc alatt felfőzzük, hozzákeverjük a kukoricakeményítőt, és 2-3 evőkanál vízzel simára keverjük, hozzáadjuk a forrásban lévő zöldséges léhez, és 1-2 percig összefőzzük.
A petrezselymet megmossuk és felaprítjuk. Felszeleltjük a sonkát a szósszal és a petrezselyemmel díszítve tálaljuk.
Teljes kiőrlésű vagy barna kenyérrel kiváló Húsvéti lakoma.
Forrás: lecker.de
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése