Húsvéti Kalács, ahogy mi készítjük
Hozzávalók:
A tésztához:
500 g búzaliszt (BL55)
7 g élesztő (instant)
50 g vaj
50 g kókuszzsír
100 g darált nádcukor
10 g só
10 g vaníliás cukor – bourbon (kókuszvirág cukor)
1 db tojássárgája
1 db bio citromnak a héja
2 csapott kávéskanál rum - barna
2 púpozott evőkanál kakaópor
A töltelékhez:
250 g tehéntúró (félzsíros)
80 g nádcukor
10 g vaníliás cukor - bourbon
2 csapott teáskanál fahéj (őrölt)
10 g búzaliszt (BL55)
1 db tojássárgája
1 db bio citrom héja
Elkészítés:
A lisztet az instant élesztővel elkeverjük és egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk az összes többi tésztához felírt alapanyagot és elkezdjük dagasztani a tésztát. Dagasztás után 10 percig pihentetjük. Pihentetés után kettéválasztjuk a tésztát és az egyik felébe kakaót szórunk és átgyúrjuk. Ezután 20 percig pihentetjük a bucikat konyharuhával lefedve, meleg helyen.
Ezalatt a töltelék hozzávalóit összekeverjük. A 20 perc pihenő után a bucikat egymás mellé tesszük egy nyújtólapon, és téglalapot formázva kinyújtjuk őket. A kinyújtott tésztára felvisszük a tölteléket, majd a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük, s az így kapot rudat szintén a hosszabbik oldalánál fogva kettévágjuk, hogy 2 hosszú tésztarudat kapjunk.
A két tésztát a végüknél fogva összecsavarjuk, a fonatot a végüknél összeillesztjük, így egy koszorúformát kapunk, amit kilisztezett, kivajazott kuglóf formába helyezünk el. A kalács tetejét felvert egész tojással vagy kis cukros tejjel kenjük meg. 180 C -on 35 perc alatt kisül az ellenállhatatlanul finom illatú (s majd később ízű) kalács.
Forrás: alaprecept: aprosef.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése