Mikulás Mézes Sütije
Remek kézzel készített finomság lehet ajándéknak, vagy kiváló családi program az ünnepekre, ha kisgyerekünkkel készítjük el ezeket a jópofa kekszeket Mikulásra.
Hozzávalók 20 darabhoz (kb.9cm átmérőjű):
- 125 g méz és 50 g barna cukor
- 75 g vaj
- 1 tojásfehérje
- ½ tk őrölt fahéj
- 250g liszt
- 50 g őrölt mandula (blansírozott)
- 2 tk sütőpor
- 125 g + 1 evőkanál porcukor
- 1-2 ek citromlé
- 100 g hideg marcipánmassza
- piros ételszínezék
- cukorgyöngyök (pl. piros vagy ezüst)
- barna színű cukorstift
- folpack
- sütőpapír
- egy kisebb méretű zacskó a díszítéshez
Elkészítés:
- A mézet, a cukorral és a vajjal alacsony lángon felmelegítjük, amíg a cukor fel nem oldódik. Majd hűlni hagyjuk. A fehérjét és a fahéjat a mézes masszához keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a
- mandulát, a sütőport és gyorsan összekeverjük. A tésztát folpackba csomagoljuk és 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.
- Egy nagyobb tepsibe sütőpapírt teszünk. A tésztát lisztezett felületen 5-6 mm vastagságúra nyújtjuk. Nagy csillag kiszúróval 20 csillagocskát szaggatunk (kb. 9 cm átmérőjűek legyenek). A sütőpapírra helyezzük őket. Előmelegített sütőben (200-225 C°) kb 5 perc alatt megsütjük. Majd hűlni hagyjuk.
- A 125 g porcukrot és a citromlevet összekeverjük. Egy kisebb tiszta zacskóba (uzsonnás zacsi) töltjük, és az alsó sarkát kivágjuk. A marcipánt kézzel összegyúrjuk egy evőkanál porcukorral, és a piros ételszínezékkel megszínezzük. Porcukrozott felületen vékonyra nyújtjuk. 10 nagyob (kb. 6 cm átmérőjű) és 20 kisebb (k 1,5 cm átmérőjű) köröket szaggatunk.
- Minden kört megfelezünk. A nagy félköröket mint a Mikulás sapkáját egy kis citrommázzal felragasztjuk, a kis félköröket, pedig a Mikulások kesztyűjeként tesszük fel. A Mikulásokat a cukormázzal (sapka széle, szakáll, kesztyű széle), a gyöngyökkel és a cukorstifttel díszítjük, és száradni hagyjuk.
Jó szórakozást egy igazán aranyos Mikulásos napi sütőgetéshez :)
Termékajánlatunk az elkészítéshez:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése