2015. június 15., hétfő

Az egészséges táplálkozás fontossága a várandósság alatt - Bioharmony.hu


http://bioharmony.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=377:az-egeszseges-taplalkozas-fontossaga-a-varandossag-alatt&catid=43:egeszseg-cikkek&Itemid=137

Indul a Baba-Mama hetünk: hasznos cikkekkel, új termékekkel, akciókkal és ajándékcsomagokkal, babáknak és mamáknak is!

Táplálkozzunk egészségesen a várandósság alatt!

Az egészséges táplálkozás a terhesség talán egyik legfontosabb része. Hirtelen rá kell jönnünk, hogy amit eszünk nem csak saját szervezetünkre, de a kisbabáéra is kihat. De mire figyeljünk különösen? 

A várandós hölgyekre vonatkozó egészséges táplálkozás nem sokban különbözik az egyébként javasolt egészséges táplálkozástól. A következőkben egy pár hasznos tanáccsal szeretnénk szolgálni a kismamáknak, hogy nem csak egészséges, de finom ételeket fogyasszanak a terhesség időszakában is.

Nem többet, hanem minőségi táplálékot!

Mára már egyértelmű, hogy a várandós kismamáknak nem feltétlenül kell többet enniük, mint egyébként a terhesség előtt fogyasztottak. Különben a végeredmény egyértelmű súlyfelesleghez vezetne, és ez a kisbaba egészségére is kihathat. Még fontosabb azonban az elfogyasztott táplálék mennyiségén kívül a minősége. Lehetőség szerint törekedni kell arra, hogy jó minőségű, természetes, bio ételeket fogyasszanak a kismamák. Ez természetesen minden élelmiszer csoportra vonatkozik, lehet szó olajról, zsírokról, zöldségekről, gyümölcsökről, hüvelyesekről, csonthéjasokról, vagy éppen pékáruról, tejtermékekről vagy húsáruról. Az ideális természetesen a bio minőségű élelmiszerek beszerzése lenne, és lehetőleg a frissen elkészített ételek fogyasztása. Az állati eredetű élelmiszereknél törekedjünk arra, hogy szabad tartásból származó termékeket vásároljunk. Ha pedig szénhidrátról van szó, legjobb választásnak a komplex szénhidrátok számítanak (teljes kiőrlésű termékek). Érdemes kipróbálni a hagyományos pékáruk mellett, azokat a termékeket, amik kölesből, quinoaból, amaranthból, stb. készülnek.

Amiket kerüljünk: fehér liszt, cukor, üdítők!

A fehér liszt, a kristálycukor, és az egyéb magas fehér cukor tartalmú ételek mindenképpen kerülendők, nem csak hogy nem tartoznak az egészséges táplálkozáshoz, de terhesség ideje alatt a kisbaba egészségére is negatív hatással lehetnek.

Kávé – koffeinfogyasztás terhesség alatt!

Rengeteget lehet olvasni arról, hogy terhesség alatt szabad-e kávét, koffein tartalmú dolgokat fogyasztani. Napi 3-4 csésze kávé (150 ml) 300 milligramm koffeint tartalmaz. Egy 2008-ban végzett brit tanulmány szerint összefüggés van a napi kávé fogyasztás a világra hozott baba súlya között. A kutatás kimondja ugyanis, hogy napi 150-200 milligrammnál több koffein fogyasztása alacsonyabb súlyú újszülöttekhez vezethet. (Hasonlóan az alkohol, és a cigaretta)

A koffein a kisbaba véráramába kerülve rontja a placenta vérellátását, ezáltal egy kevésbé optimális tápanyagellátásról gondoskodik.
Természetesen koffeint nem csak a kávé, de egyéb más italok is tartalmaznak, ezt se hagyjuk figyelmen kívül.

Félig feldolgozott ételek fogyasztása a terhesség alatt:

A baktériumok és a paraziták mindenhol jelen vannak – a levegőben, a földben, háziállatokon, növényeken. Azonban az egészséges, felnőtt emberi szervezet immunrendszere már számos kórokozóval megküzd, a várandós anyukáknál már más a helyzet. Több olyan baktérium és létezik, amely a nyers hús, tejtermékek, vagy friss zöldségek fogyasztásával fertőzheti meg a kismamát. (toxoplasmosis, listeria baktérium) Így a nyers feldolgozatlan húsipari- és tejtermékeket illetően fokozott elővigyázatosságot kell alkalmazni (steak, sushi, stb.) A zöldségeknél, gyümölcsöknél alapos tisztítás ajánlott, őket nem szabad kiiktatni a terhesség ideje alatt sem, ugyanis a bennük található vitaminok erősítik az immunrendszert, ami minden szempontból hasznos a magzat fejlődése szempontjából. Termék ajánlatunk: http://bioharmony.hu/fertotlenitok-illatositok/sodasan-oko-zoldseg-es-gyumolcs-fertotlenito-800ml

Miért fogyasszunk bio élelmiszereket a terhesség alatt is - 10 érv a bio mellett!

  • A legkevesebb károsanyag tartalom – hogy a kisbaba szervezete is csak a jót kapja
  • Vitamintartalmuk magasabb. Több ásványi anyagot és kevesebb nehézfémet tartalmaznak
  • Másodlagos növényi anyagok, például a fenolok nagyobb mennyiségben keletkeznek. A fenolok olyan növényi anyagcseretermékek, amelyek az emberben egészségvédő hatásúak
  • Mesterséges ízfokozótól, tartósítószerektől mentesek – a fölösleges adalékanyagok szükségtelenek a baba fejlődése szempontjából
  • Egészséges táplálkozás része, amely erősíti a jó közérzetet, mind a mama és baba számára is
  • Génmanipulációmentes élelmiszerek
  • Figyelembe veszi az állatjóléti szabályozást
  • A biodiverzitás megőrzése
  • Támogatja a regionális vállalkozásokat
  • Hozzájárul a hatékony környezetvédelem, az energiafogyasztás csökkentéséhez

A bio zöldségek és gyümölcsök bizonyosan jobb választásnak minősülnek. Ha azonban nincs lehetőségünk ezek beszerzésére vegyük figyelembe a következő szempontokat vásárlásaink során:

  • „A Magyarországon kapható zöldségeknek és gyümölcsöknek hozzávetőlegesen a fele vegyszermaradékokkal szennyezett, gyakran a megengedett határértékek felett. Ezért érdemes tudnunk, hogy ez melyik zöldségeknél és gyümölcsöknél fordul elő leggyakrabban.
  • Az import termékek majdnem mindig szennyezettebbek, ezért válasszunk hazai termesztésűt.
  • A gyümölcsökön általában több a vegyszermaradék, mint a zöldségeken, gabonaféléken.
  • A gyümölcsök között az őszibarack, az alma, a körte és a meggy, a zöldségek közt pedig a saláta, a paprika, a paradicsom, valamint az uborka tartalmaz leggyakrabban vegyszermaradékot.
  • Az import citrom, narancs és grapefruit majdnem mindig tartalmaz kimutatható mennyiségű szermaradékot, ezért nem ajánlott héjukat elfogyasztani, süteménybe sütni vagy alkoholos italban leáztatni. Erre a célra alkalmasabb a biocitrusféle. Termék ajánlatunk: http://bioharmony.hu/sutesi-alapanyagok/lecker-s-bio-citromhej-15g
  • Egyszerre többfajta vegyszert körte, szőlő, citrom, fejes saláta, paprika, uborka és narancs mintákból mutattak ki, ami azért nagyon veszélyes, mert a sok hatóanyag összeadódva akut mérgezést válthat ki.” 

Forrás: zentrum-der-gesundheit.de, tudatosvasarlo.hu



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése