Krumplileves Metélőhagymás Kefirrel Tálalva
Hozzávalók 4 személyre:
500 g sózott oldalas
2 fej vöröshagyma
1 csokor zöldség zöld
1 kg apró szemű újburgonya
1 evőkanál vajzsír
5 babérlevél
1 liter levesalap
só, frissen őrölt bors
A metélőhagymás kefírhez:
1 csokor petrezselyemzöld
1 csokor zamatos turbolya*
1 csomó metélőhagyma
200 g kefír
2 teáskanál citromlé
Elkészítés:
Az oldalast és a hagymát felkockázzuk, a zöldség zöldet megmossuk, felaprítjuk. Az újburgonyát folyó víz alatt egy kefe segítségével megtisztítjuk, majd négy felé vágjuk.
A felhevített vajzsíron a hagymát, az aprított zöldségeket, és a krumplit megforgatjuk. Az oldalast hozzáadjuk, rövid ideig pirítjuk. A leves alappal felöntjük, végül hozzáadjuk a babérlevelet.
Fedővel 20-25 percig főzzük. Sóval, borssal ízesítjük.
A kefírhez megmossuk a fűszernövényeket, és durvára aprítjuk. A metélőhagymát felkarikázzuk. Ezeket hozzáadjuk a kefirhez, turmix segítségével pürésítjük, majd sóval, borssal és citromlével ízesítjük.
A levest az elkészített kefirrel tálaljuk.
*Turbolya: Az ánizsra emlékeztető szagú, édeskés ízű, egynyári növényt már a rómaiak is használták. Szára 20-70 cm hosszú. Levele a petrezselyem zöldjéhez hasonlít, ernyős virágzata kis fehér virágokból áll. A levelek többszörösen szárnyasan összetettek. A levélhüvely éle szőrös. A francia konyha kedvelt fűszere, zöldség- és csontleves, baromfiételek, mártások ízesítője. Kiváló még sült húsok, főleg báránysültek, tojásételek fűszerezésére is. Gombás ételek és gombás mártások elengedhetetlen fűszere. Kora tavasszal megjelenő zsenge hajtásaiból salátát is készítenek, később a levelek már keserűvé és rágóssá válnak. Íze erősen eltér a petrezselyemétől, mivel gyenge, zamatos levelei édeskések és ánizsillatúak – ezért édespetrezselyemnek is nevezik. A francia konyha által használt „fines herbes”, azaz finom fűszernövények egyike.
Forrás: brigitte.de
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése