Számos szigeten alapélelmiszernek számít, és a lakosság mindennapi étrendjének része. Közel a világnépesség egyharmada van kapcsolatban a kókusszal vagy táplálkozás, vagy gazdaság illetően. Ezekben a kultúrákban a kókusz egy hosszú és mélyen értékelt múltnak örvend.
Most térjünk rá arra, hogy miért is egészséges a kókusz, és mért fogyasszuk?
A kókusz rendkívül tápanyag dús, gazdag rostanyagban, vitaminban, ásványi anyagokban. A tápanyagtartalom előnyös tulajdonságai révén megkapta a funkcionális élelmiszer besorolást (A funkcionális élelmiszerek olyan táplálékok, amelyek egészségvédő vagy betegségség-megelőző jellemzőkkel rendelkeznek.)
A kókusz alapanyagú termékek közül a kókuszolaj különös figyelmet érdemel. Olyan egészségvédő hatással rendelkezik, hogy az ázsiai és csendes-óceáni népek a betegségek gyógymódjának tekintik. Mindenhol, ahol kókuszpálma nő a világon, a lakosság ismeri a növény egészségvédő hatását.
A hagyományos gyógyászatban is sokoldalú gyógyhatása miatt használatos a következő estekben: tályog, asztma, hajhullás, zúzódások, égések, meghűlés, székrekedés, köhögés, vérhas, fülfájás, láz, influenza, fogínygyulladás, gonorrhea, szabálytalan vagy fájdalmas menstruáció, sárgaság, vesekő, tetvek, alultápláltság, hányinger, bőrkiütés, rüh, skorbut, bőrfertőzések, torokfájás, duzzanat, szifilisz, fogfájás, tuberkulózis, daganatok, fekélyek, hasi fájdalom, gyengeség, sebek.
A modern orvoslás már megerősítette a fent említett betegségek kezelésében a kókusz jótékony hatását. Az orvosi folyóiratokban megjelent tanulmányok szerint a különböző kókusz alapanyagú termékek azt itt felsorolt esetek kezelésében alkalmazhatók:
- Megöli a kórokozó vírusokat, amely az influenza, a herpesz, és a kanyaró, hepatitisz C, kialakulásáért felelősek.
- Megöli a baktériumokat amelyek a fekélyek , a torok fertőzések , a húgyúti fertőzések , az ínybetegségek, a fogszuvasodás , a tüdőgyulladás , a gonorrhoea , és más betegségek okozói.
- Megöli a gombákat (candida, lábgomba, szájpenész)
- Kiűzi vagy megöli a bélférgeket, tetveket és egyéb parazitákat.
- Tápanyagforrást biztosít, hogy szerveztünk gyors energiaforráshoz jusson.
- Növeli az energiát és az állóképességet, javítja a fizikai és a sportteljesítményt.
- Javítja az emésztést és tápanyagok - vitaminok, ásványi anyagok és aminosavak- felszívódását.
- Javítja az inzulin-kiválasztást.
- Megkönnyíti a hasnyálmirigy munkáját, csökkenti a hasnyálmirigy gyulladás tüneteit.
- Enyhíti a cukorbetegséggel kapcsolatos tüneteket, és kockázatainak kialakulását.
- Javítja a kalcium- és a magnézium felszívódását, amelyek az erős csontokért és fogakért felelősek.
- Véd a csontritkulás ellen.
- Enyhíti az epehólyag, vastagbél betegségekkel, járó tüneteket.
- Javítja az emésztést és a bélműködést.
- Enyhíti az aranyér okozta fájdalmat, és irritációt.
- Csökkenti a testben a gyulladásokat.
- Támogatja a szövetek gyógyulását.
- Védi és támogatja az immunrendszer védekezőképességét.
- Segíti a testet a különböző rákbetegségek kialakulásának megelőzésében.
- Szívbarát, javítja a koleszterin szintet, csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
- Védi az artériát a sérülésektől.
- Segít megelőzni a fogágy betegséget és fogszuvasodást.
- Antioxidáns szerepe van.
- Védi a testet a káros, szabadgyökök ellen, továbbá véd a korai öregedés ellen és a degeneratív betegségek ellen.
- Nem meríti ki a test antioxidáns tartalékait.
- Védi az oxidációtól az esszenciális zsírsavakat,
- Segít a krónikus fáradtság tüneteinek leküzdésében.
- Enyhíti a jó indulatú prosztata megnagyobbodás tüneteit.
- Csökkenti az epilepsziás rohamok kialakulásának esélyét.
- Véd a vesebetegség és a hólyagfertőzések ellen.
- Segít a vesekő feloldásában.
- Segít a májbetegségek megelőzésében.
- A kókuszolaj kevesebb kalóriát tartalmaz, mint más zsírok.
- Támogatja a pajzsmirigy működését.
- Az anyagcsere gyorsításával elősegíti a fogyást
- Testünk felhasználja az energiatermelő folyamatokhoz a többi zsírral szemben előnyben részesíti.
- Segít megelőzi a túlsúly és az elhízás kialakulását.
- Alkalmazása a bőrön védőréteget képez a fertőzésekkel szemben.
- Csökkenti a pikkelysömör, ekcéma és a bőrgyulladás tüneteit.
- Támogatja a bőr természetes kémiai egyensúlyát.
- Ápolja a bőrt enyhíti a kiszáradás és a hámlás tüneteit.
- Megakadályozza a ráncok, a bőrmegereszkedés, és az öregségi foltok kialakulását.
- Elősegíti az egészséges hatású hajt, és arcszínt.
- Védelmet nyújt a Nap káros UV- sugaraival szemben.
- Véd a korpásodás ellen.
- Sütés közben nem képződnek káros mellékanyagai, mint a többi növényi sütőolajnak.
- Nincs káros vagy kellemetlen mellékhatása.
- Az emberi szervezet számára teljesen ártalmatlan.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése