2015. március 2., hétfő

Fókuszban a Kókusz - Bioharmony.hu

A kókuszdió tudományos neve Cocos nucifera. Korábbi spanyol felfedezők azonban „majomarcnak” nevezték el, mert a kókuszdió szőrős tetején található bemélyedések egy majom fejére és arcára emlékeztetnek. A kókuszdió legismertebb felhasználási formái: kókuszreszelék, kókusz chips, kókuszolaj, kókusztej, kókuszvíz, kókuszliszt, kókuszvirágcukor, amelyeket generációk óta fogyasztanak szerte az egész világon.

Számos szigeten alapélelmiszernek számít, és a lakosság mindennapi étrendjének része. Közel a világnépesség egyharmada van kapcsolatban a kókusszal vagy táplálkozás, vagy gazdaság illetően. Ezekben a kultúrákban a kókusz egy hosszú és mélyen értékelt múltnak örvend.

Most térjünk rá arra, hogy miért is egészséges a kókusz, és mért fogyasszuk?

A kókusz rendkívül tápanyag dús, gazdag rostanyagban, vitaminban, ásványi anyagokban. A tápanyagtartalom előnyös tulajdonságai révén megkapta a funkcionális élelmiszer besorolást (A funkcionális élelmiszerek olyan táplálékok, amelyek egészségvédő vagy betegségség-megelőző jellemzőkkel rendelkeznek.)

A kókusz alapanyagú termékek közül a kókuszolaj különös figyelmet érdemel. Olyan egészségvédő hatással rendelkezik, hogy az ázsiai és csendes-óceáni népek a betegségek gyógymódjának tekintik. Mindenhol, ahol kókuszpálma nő a világon, a lakosság ismeri a növény egészségvédő hatását.

A hagyományos gyógyászatban is sokoldalú gyógyhatása miatt használatos a következő estekben: tályog, asztma, hajhullás, zúzódások, égések, meghűlés, székrekedés, köhögés, vérhas, fülfájás, láz, influenza, fogínygyulladás, gonorrhea, szabálytalan vagy fájdalmas menstruáció, sárgaság, vesekő, tetvek, alultápláltság, hányinger, bőrkiütés, rüh, skorbut, bőrfertőzések, torokfájás, duzzanat, szifilisz, fogfájás, tuberkulózis, daganatok, fekélyek, hasi fájdalom, gyengeség, sebek.

A modern orvoslás már megerősítette a fent említett betegségek kezelésében a kókusz jótékony hatását. Az orvosi folyóiratokban megjelent tanulmányok szerint a különböző kókusz alapanyagú termékek azt itt felsorolt esetek kezelésében alkalmazhatók:


  • Megöli a kórokozó vírusokat, amely az influenza, a herpesz, és a kanyaró, hepatitisz C, kialakulásáért felelősek.
  • Megöli a baktériumokat amelyek a fekélyek , a torok fertőzések , a húgyúti fertőzések , az ínybetegségek, a fogszuvasodás , a tüdőgyulladás , a gonorrhoea , és más betegségek okozói.
  • Megöli a gombákat (candida, lábgomba, szájpenész)
  • Kiűzi vagy megöli a bélférgeket, tetveket és egyéb parazitákat.
  • Tápanyagforrást biztosít, hogy szerveztünk gyors energiaforráshoz jusson.
  • Növeli az energiát és az állóképességet, javítja a fizikai és a sportteljesítményt.
  • Javítja az emésztést és tápanyagok - vitaminok, ásványi anyagok és aminosavak- felszívódását.
  • Javítja az inzulin-kiválasztást.
  • Megkönnyíti a hasnyálmirigy munkáját, csökkenti a hasnyálmirigy gyulladás tüneteit.
  • Enyhíti a cukorbetegséggel kapcsolatos tüneteket, és kockázatainak kialakulását.
  • Javítja a kalcium- és a magnézium felszívódását, amelyek az erős csontokért és fogakért felelősek.
  • Véd a csontritkulás ellen.
  • Enyhíti az epehólyag, vastagbél betegségekkel, járó tüneteket.
  • Javítja az emésztést és a bélműködést.
  • Enyhíti az aranyér okozta fájdalmat, és irritációt.
  • Csökkenti a testben a gyulladásokat.
  • Támogatja a szövetek gyógyulását.
  • Védi és támogatja az immunrendszer védekezőképességét.
  • Segíti a testet a különböző rákbetegségek kialakulásának megelőzésében.
  • Szívbarát, javítja a koleszterin szintet, csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
  • Védi az artériát a sérülésektől.
  • Segít megelőzni a fogágy betegséget és fogszuvasodást.
  • Antioxidáns szerepe van.
  • Védi a testet a káros, szabadgyökök ellen, továbbá véd a korai öregedés ellen és a degeneratív betegségek ellen.
  • Nem meríti ki a test antioxidáns tartalékait.
  • Védi az oxidációtól az esszenciális zsírsavakat,
  • Segít a krónikus fáradtság tüneteinek leküzdésében.
  • Enyhíti a jó indulatú prosztata megnagyobbodás tüneteit.
  • Csökkenti az epilepsziás rohamok kialakulásának esélyét.
  • Véd a vesebetegség és a hólyagfertőzések ellen.
  • Segít a vesekő feloldásában.
  • Segít a májbetegségek megelőzésében.
  • A kókuszolaj kevesebb kalóriát tartalmaz, mint más zsírok.
  • Támogatja a pajzsmirigy működését.
  • Az anyagcsere gyorsításával elősegíti a fogyást
  • Testünk felhasználja az energiatermelő folyamatokhoz a többi zsírral szemben előnyben részesíti.
  • Segít megelőzi a túlsúly és az elhízás kialakulását.
  • Alkalmazása a bőrön védőréteget képez a fertőzésekkel szemben.
  • Csökkenti a pikkelysömör, ekcéma és a bőrgyulladás tüneteit.
  • Támogatja a bőr természetes kémiai egyensúlyát.
  • Ápolja a bőrt enyhíti a kiszáradás és a hámlás tüneteit.
  • Megakadályozza a ráncok, a bőrmegereszkedés, és az öregségi foltok kialakulását.
  • Elősegíti az egészséges hatású hajt, és arcszínt.
  • Védelmet nyújt a Nap káros UV- sugaraival szemben.
  • Véd a korpásodás ellen.
  • Sütés közben nem képződnek káros mellékanyagai, mint a többi növényi sütőolajnak.
  • Nincs káros vagy kellemetlen mellékhatása.
  • Az emberi szervezet számára teljesen ártalmatlan.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése