Joghurtos zabpelyhes zsemlék
Hozzávalók:
850 g liszt 550
150 g zabpehely
400 g víz
300 g natúr joghurt
75 g kovász (közvetlenül a hűtőből kivéve)
20 g méz
20 g sütő maláta (inaktív)
19 g só
14 g élesztő
Elkészítés:
Minden hozzávalót a méz, az élesztő és a só kivételével összegyúrunk. Hagyjuk kelni 45 percig. Majd hozzáadjuk a sót, az élesztőt, és a mézet. 5-6 percig lassan összedolgozzuk, egybegyúrjuk, amíg egy sima, egybefüggő tésztát nem kapunk. 60 percig ismét kelni hagyjuk.
20 darab 80-85 gramm körüli zsemleformákat alakítunk a tésztából.
Nedvesítjük vízzel a tetejüket, és zabpehelybe forgatjuk. (a zabpelyheket egy vászonra szórjuk. a közepére helyezzük a zsemle tésztát a sarkait pedig felemeljük, így marad rajta a zabpehely. A zsömléket zacskóba tesszük. hogy ne tudjanak kiszáradni, hagyjuk őket 20 percig még kelni, majd 12 órára 5 fokos hűtőszekrénybe helyezzük.
Amikor sütjük közvetlenül a hűtőből kivéve hosszanti irányban mélyen bevágjuk a zsemléket, majd 240 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
Forrás: brotdoc.com
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése