2015. március 16., hétfő

Fókuszban A Tápláló és Egészséges Zab - Bioharmony.hu

http://bioharmony.hu/egeszseg-cikkek#recipe-347

A Tápláló és Egészséges Zab

A zab Közép-Európában őshonos. Már bronzkori leletek bizonyítják, hogy a zab is régi gabonafélénk. A Rómaiak és a görögök takarmánynak termesztették. Az északi hűvös területeken élő embereknek és állatoknak pedig ez a mag létfontosságú táplálék. A zabmag csodálatosan melegítő és hevítő hatású, ezért hívják a tél eledelének. Egyben a legedzettebb emberek étrendjének állandó fogása.

A zabmag „ereje”, élettani hatása:

Regenerálja a az idegeket, élénkíti, táplálja és pezsdíti az egész idegrendszert. Ajánlott keringési, bőr és emésztési panaszoknál, szexuális problémáknál, kimerültség és fokozott stressz hatások esetén.

A zab gyulladásgátló anyagokat tartalmaz, amely védi a patkóbél felszínét és nyugtatja a gyomrot, beleket. Zabból vízzel, citromlével, mézzel, fűszerekkel esetleg sörrel, vagy borral készült táplevest évszázadokon át alkalmaztak, ezek a betegszobák állandó fogásai voltak a zabkásával egyetemben.

A vér koleszterinszintjének szabályozására zablisztet, zabkorpát ajánlanak, a zab rugalmas rostanyaga eltávolítja az epesavat, ami különben koleszterinné alakul át. A reggelire fogyasztott zabkása igazán jó az artériáknak is.

Glikémiás indexe:
zabpehely 55
zabkorpa 56
zabliszt 55

Ezek az értékek az alacsony glikémiás index kategóriába (0-55) sorolhatók. Igaz, hogy a felső határral, de még így is elmondható, hogy a zab fogyasztásával nem ugrik meg ugrásszerűen a vércukorszint, emelkedését lassítja, egyenletesebbé teszi, valamint nem terheli szervezetünket. Így a zabkészítményeknek a cukorbetegek étrendjében is szerepelni kell.

A zab serkenti a bélmozgást. Magas rosttartalma révén segíti az emésztést. A zab vízben oldódó rostokat tartalmaz. A vízben oldódó rostok gélképző tulajdonságúak, a víz megkötése mellett képesek még egyéb anyagokat is megkötni. Az így képződött gélszerű állag lassítja az ételek áthaladását a gyomron és a bélrendszeren, ezáltal késleltetik, és gátolják bizonyos tápanyagok felszívódását pl. bizonyos cukrok, koleszterin, így kedvezően befolyásolják a szénhidrát és a zsíranyagcserét.

Ajánlatos lassú pajzsmirigy működésnél is. Jelentős B vitamin és szelén tartalma révén támogatja a megfelelő pajzsmirigyműködést.

Népi orvoslás szerint erősíti a nők méhét, idegességnél, izomgörcsöknél jó hatást fejt ki. Természetes lúgosító hatásával a szervezet savasodását képes lekötni, megszüntetni.  A virágzás előtt betakarított zabból készült tea segíti a szervezetet megtisztítani a salakanyagoktól, fürdővízhez adva pedig tisztítja a bőrt, puhává és selymessé varázsolja, továbbá enyhíti a reumás és ízületi fájdalmakat.

Összehasonlítva a többi gabonával alacsony gluténtartalommal rendelkezik. Azonban még az enyhén gluténérzékenyeknek sem ajánlott fogyasztása, mert a forgalomban lévő készítmények sokszor keverednek más magas gluténtartalmú gabonával, ezért fogyasztása esetén vigyázni kell a mennyiségekre, és érdemes orvos tanácsá kikérni.

Többek között B vitaminokat és E vitamint tartalmaz, ezenkívül vas,kálium, kalcium, foszfor és magnézium található benne.

Részletes tápanyag lista

100 gramm Zabpehely tápanyagtartalma:

Energia: 368 kcal
Fehérje: 13,5 g
Szénhidrát: 58,7 g
ebből cukrok: <1,2 g
Zsír: 7 g
ebből telített zsírsav: 1,24 g
ebből telítettlen zsírsav: 5,34 g
ebből olajsav: 2,77 g
ebből Linolsav: 2,46 g
Rostanyag: 10 g
ebből Beta-Glukán 4,5 g
Nátrium: 6,8 mg
B1 Vitamin: 0,59 mg
B2 Vitamin: 0,15 mg
B5 Vitamin: 1,1 mg
B6 Vitamin: 0,16 mg
B9 Vitamin (Folsav) 0,087 mg
E Vitamin: 1,5 mg
H Vitamin (Biotin): 0,02 mg
K Vitamin: 0,063 mg
Vas: 5,8 mg
Cink: 4,3 mg
Magnézium: 130 mg
Foszfor: 430 mg
Kalcium: 43 mg

40 gramm (1 adag) zabpehely fedezi a napi:
Magnézium szükséglet: 14 %-át,
Foszfor 25%-át,
Vas 17%-át,
Cink 17%-át,
Réz 21%-át,
Mangán 90%-át.
Továbbá:
B1 Vitamin 21,5 %-át
B9 Vitamin (Folsav) 17 %-át
H vitamin (Biotin) 16%-át
K vitamin 34%-át

Receptek: A zabpelyhes levesek, főzelékek, sütemények, müzlik lényege, hogy áztatott zabpelyhet keverünk az ételekbe ettől rostdúsabb, táplálóbb élelmet kapunk.

Forrás: Nyers Csaba: Bevezetés a gabona konyhába, alleskoerner.de

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése